Trainingen

Omgaan met Faalangst

De meeste mensen hebben een angst om te falen. Dit is een gezonde manier om iets te kunnen presteren. Zonder deze angst zal het niet mogelijk zijn om te toppen, zoals wij dat willen noemen. Boven jezelf uitstijgen. Denk hierbij aan het vluchten voor gevaar, je zou harder kunnen lopen dan ooit. Dit is het gevolg van een aantal fysieke veranderingen die plaats vinden op dat moment in je lichaam.

Het rijexamen is ook sociaal gezien een beladen examen, waardoor de faalangst voor veel mensen onproportionele vormen aanneemt, daardoor gaat een kandidaat niet beter maar slechter presteren.

Uit ervaring weten wij dat de eerste keer dat een kandidaat examen doet, deze persoon minder gespannen is dan de tweede of de daarop volgende keer. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met een aantal sociale aspecten. De eerste keer zakken wordt vaak afgedaan als “iedereen zakt toch de eerste keer” maar de tweede keer moet het dan toch echt gebeuren. Als het dan nog niet lukt en je moet voor de derde keer, dan vertel je het, aan al veel minder mensen, dat je examen gaat doen. De daarop volgende keren durf je het al helemaal aan niemand meer te vertellen.

Juist hierom gaan wij er vanuit dat het beter is om de kandidaat in de eerste keer te laten slagen. Het is dus heel belangrijk om voor het eerste examen goed voorbereid te zijn. Daarom hebben alle instructeurs bij Roady een speciale extra opleiding gedaan om te voorkomen dat deze faalangst te grote vormen aan gaat nemen. Wij zien dan ook dat door deze speciale begeleiding de kans om de eerste keer te slagen veel groter wordt.

Het CBR heeft nu ook ingezien dat faalangst een serieus probleem is voor sommige kandidaten. Daarom hebben ze nu een speciaal faalangstexamen geïntroduceerd. Bij dit examen wordt veel aandacht gegeven aan de faalangstige kandidaat. Bij het normale examen hebben de examinatoren slechts 50 minuten om een compleet examen af te nemen. Bij een faalangst-examen heeft de examinator veel meer tijd om bijvoorbeeld een praatje te maken en meer aandacht te geven aan de kandidaat. Als het de kandidaat tijdens de rit even te veel wordt, kan deze even stoppen, een pauze nemen, om daarna weer rustig verder te kunnen gaan. Door dit speciale examen neemt de kans op slagen voor de faalangstige kandidaat behoorlijk toe.

Voor meer vragen over dit of andere onderwerpen bel gerust met Rob of Dineke of klik op de knop “Bel Mij”.

Wil je teruggebeld worden?

Omgaan met rijangst

In Nederland zijn naar schatting enkele honderdduizenden mensen die een rijbewijs hebben en nooit meer rijden. Dit omdat zij iets vervelends hebben meegemaakt of omdat zij gewoon niet zelfstandig de weg op durven. Ook zijn er heel veel mensen die niet op de autosnelweg durven rijden maar ook manoeuvreren, parkeren, hellingproef etc. geeft voor vele aanleiding om maar niet te gaan rijden.

Of dit reële of irreëele angsten zijn is niet zo belangrijk. Wat wel van belang is: is dat velen van deze mensen met training en goede begeleiding weer zelfstandig in het verkeer durven rijden.

Een aantal instructeurs bij Roady heeft zich speciaal getraind om ook deze mensen weer veilig de weg op te helpen. Hiervoor hebben we een bijzondere aanpak om dit geleidelijk te laten verlopen. Zo zal het niet zo zijn dat je direct de autosnelweg opgejaagd wordt na 25 jaar niet gereden te hebben. We zorgen er natuurlijk voor dat dit stap voor stap gebeurt.

Wij hebben diverse schakelauto’s tot onze beschikking. Mocht het niet lukken in een schakelauto dan hebben we ook nog de beschikking over automatische auto’s, de Toyota Yaris Hybride.

Heel vaak zien we dat het rijden met een schakelauto extra veel handelingen geeft en daardoor extra stress. Door te gaan rijden in een automaat maak je het jezelf een stuk makkelijker. Wij zeggen altijd, bij autorijden gaat het er om van punt A naar B te komen, doe dat dan zo makkelijk en veilig mogelijk.

Voor meer vragen over dit of andere onderwerpen bel gerust met Rob of Dineke of klik op de knop “Bel Mij”.