Opleidingen

De autorijles

Evenals de theorie worden de rijlessen methodisch en persoonlijk ingericht. Van iedere leerling wordt een instructiekaart bijgehouden. Op die kaart zijn de vaardigheden die de leerling moet leren beheersen in drie fasen opgedeeld. Eerst leer je het voertuig bedienen. Pas als je weet hoe de auto werkt (bediend wordt), hebt je zelf de rust en de tijd om ook de zaken als het kijk- en weggedrag goed te leren. Na een bepaalde verrichting te hebben geoefend worden de resultaten door de instructeur genoteerd op de instructiekaart.

De kaart is ook een geheugensteuntje voor de instructeur. Op de kaart is te zien hoe ver de leerling is gevorderd en waar nog wat aan moet worden bijgeschaafd. Heel belangrijk is ook dat de instructeur van de kaart kan aflezen op welke punten extra aandacht nodig is. Heb je bijvoorbeeld problemen met het schakelen, dan wordt er bij de volgende rijles de tijd genomen om dat onderdeel nog even extra te oefenen. Let wel: extra, want deze manier van werken betekent niet dat je een groot aantal lessen moet volgen. Het normale aantal lessen volstaat.

De indeling in drie fasen houdt niet in dat eerst een fase volledig moet zijn afgerond om naar de volgende fase door te gaan. De ene vaardigheid is sneller onder de knie te krijgen dan de andere. Je blijft gewoon oefenen met de verrichtingen van fase 1 waar je het moeilijk mee hebt, terwijl je al een aantal zaken van fase 2 ook al gaat doen. Saaie lessen, die bestaan uit alleen maar leren schakelen of parkeren, komen niet voor.

Iedere fase wordt afgesloten met een toets. Na de laatste fase kun je een proefexamen afleggen, geheel volgens de normen en op de wijze van het CBR, de zogenaamde Tussen Tijdse Toets waarop je vrijstelling kunt verdienen voor je bijzondere verrichtingen.

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij naast de reguliere lessen ook les geven aan mensen met bijvoorbeeld: rijangst, faalangst, ADHD, autisme. Ook het begeleiden van mensen die een rijtest moeten afleggen bij het CBR, is een van onze vele specialiteiten.

Schakel of Automaat

Wil je rijden in een schakelauto of een automatisch geschakelde auto?

Bij Roady Rijopleidingen heb je alle vrijheid om te kiezen. Het rijden in een schakelauto is nog steeds het meest voorkomend, daar de schakelauto in Europa nu nog de meest populaire auto is.

De automatisch geschakelde auto heeft de laatste tijd een grote slag geslagen met de komst van de hybride auto en de elektrische auto. Bij Roady Rijopleidingen rijden we ook in een hybride auto’s, de Toyota Corolla.

Voor de schakelauto’s heb je de keuze uit de Toyota Yaris en de VW Golf. Het voordeel om bij een rijschool te rijden met schakel en automatisch geschakelde auto’s is, dat mocht de schakel auto niet bevallen, je heel gemakkelijk over kunt stappen naar de automaat.

Ook een keer proberen behoort tot de mogelijkheden. Zo ziet je, bij Roady Rijopleidingen is bijna alles mogelijk.

Wil je meer informatie, klik dan even op “Bel mij” en Rob of Dineke neemt dan z.s.m. contact met je op.

Wil je teruggebeld worden?

RijbewijsGarantie

Als je het rijbewijs wilt halen, kan dat vanaf nu voor een vooraf afgesproken prijs bij Roady rijopleidingen. Deze rijschool voert nu namelijk de gloednieuwe Roady Rijbewijs Garantie. Die garandeert dat je het rijbewijs zou kunnen halen voor een met de rijschool vooraf afgesproken prijs. Het maakt niet uit of je nu in 1 keer slaagt of er wat langer over doet en je meer examens en lessen nodig hebt.

De Roady Rijbewijs Garantie kent vijf verschillende lesprogramma’s met les aantallen die variëren van minimaal 31 tot maximaal 53 basislessen tot het eerste rijexamen. Om voor één van deze lesprogramma’s in aanmerking te komen, legt de leerling eerst een intake af, die bestaat uit een persoonlijkheids- en praktijktest. Deze intake leidt tot een profielschets van de leerling, waaraan vervolgens een van de lesprogramma’s wordt gekoppeld. De leerling bepaalt samen met de autorijschool hoe vaak er gelest wordt en wanneer het eerste rijexamen zal plaatsvinden. Daarbij is het van belang dat de leerling het garantiebewijs en de lesovereenkomst tekent.

De speciaal door de BOVAG gecertificeerde autorijschool berekent voor de verschillende lesprogramma’s prijzen vanaf € 2360. Bij elk lesprogramma is naast het aantal basislessen ook een tussentijdse toets en een examen inbegrepen.

Slaagt de leerling voor het eerste rijexamen dan is de opleiding daarmee beëindigd. Als de leerling zakt, dan volgt deze op kosten van Roady Rijopleidingen extra lessen. Ook het herexamen zit dan inbegrepen bij de prijs. Het maximaal aantal af te leggen examens is vastgesteld op vijf.

Voor meer informatie klik op “Bel Mij” en Rob of Dineke belt je z.s.m. terug.

Proefles

Van veel mensen krijgen wij de vraag: kan ik geen proefles krijgen? Bij Roady Rijopleidingen is dat vanaf nu mogelijk. Voor slechts €35 kun je vrijblijvend een les volgen. Op deze manier kun je zien of het een beetje klikt tussen jou en de instructeur. Aan het einde van de les zullen we een inschatting maken hoeveel lessen jij nodig heb voordat je het examen kan gaan doen. ook kunnen wij een berekening maken wat het je dus gaat kosten.

Helaas krijgen we van veel leerlingen die bij andere rij-of verkeersscholen gereden hebben de meest idiote verhalen te horen. Variërend van koffie drinken tijdens de autorijles tot uitgescholden worden na het maken van een vergissing, instructeurs die niet komen opdagen of zelfs instructeurs die tijdens de les in slaap vallen, noem maar op.

Ook leerlingen die geen examen mogen doen omdat er eerst een proefexamen gedaan moet worden bij de rijschool zelf. Zakken ze hiervoor dan moeten ze eerst nog een aantal lessen nemen alvorens ze opnieuw een proefexamen mogen doen.

Wij hanteren deze methodes niet en als de leerling dat zelf wil, is het doen van een Tussen Tijdse Toets, de zg. TTT bij het CBR een betere toets methode daar een onafhankelijk iemand, een examinator van het CBR, tips geeft waarmee je verder kan oefenen. Samen met je instructeur kun je aan de hand hiervan prima bepalen of het tijd is voor jou om examen te gaan doen.

Ook leerlingen van een andere autorijschool zijn welkom om een proefles bij ons te volgen en kunnen op deze manier zelf beoordelen of zij wel of niet op de  juiste wijze les krijgen.

Ben je daarna tevreden, dan maak je gelijk een vervolg afspraak. Zo niet, dan kun je eventueel, zonder opgave van reden, niet meer verder gaan.

Bel voor meer informatie met Rob of Dineke of klik op “Bel Mij”.

Adhd in de rijles

  • ADHD gaat vanzelf wel over
  • ADHD is gewoon in
  • ADHD is een opvoedingsprobleem
  • ADHD met een beetje regelmaat verdwijnt het vanzelf

Dit zijn een aantal vooroordelen over ADHD. Maar niets is minder waar, want ADHD is een neurobiologische stoornis die niets te maken heeft met intelligentie of een of andere psychische stoornis. Iemand met ADHD kan geen grote hoeveelheden binnenkomende prikkels soepel verwerken. Belangrijke symptomen zijn:

  • Hyperactiviteit
  • Onoplettendheid
  • Impulsiviteit

Je kunt bedenken dat bovenstaande symptomen een groot probleem zouden kunnen zijn in het verkeer. Dat is dan ook precies de reden waarom er bij het geven van autorijlessen aan mensen met ADHD speciale aandacht en begeleiding nodig is.

Bij Roady Rijopleidingen zijn er speciaal getrainde mensen die deze begeleiding kunnen geven aan mensen met ADHD. Zelf hebben zij les en training gehad bij het Spectrum Brabant. Dit om ook mensen met ADHD aan een rijbewijs te helpen.

Kandidaten waarbij ADHD gediagnosticeerd is moeten dit melden bij het CBR via een zg. eigenverklaring. Nadat dit in behandeling is genomen volgt er soms een rijtest waarin een deskundige kijkt of de kandidaat geschikt is om te leren autorijden. In verreweg de meeste gevallen is dit geen probleem. Zeker als de kandidaat therapie heeft gehad en/of medicatie gebruikt.

Mocht er twijfel ontstaan dan zal het CBR altijd proberen om hier ook een oplossing voor te vinden. Nadat het CBR akkoord is gegaan maken we de rijopleiding af, gaan we een TTT doen gevolgd door het examen. Onze ervaring is, dat leerlingen met ADHD met speciale training goede en veilige automobilisten kunnen worden.

Voor meer informatie bel met Rob of Dineke 015-2563890 of klik op “Bel Mij”.

Autisme in de rijles

Velen zijn van mening dat mensen met autisme beter geen rijbewijs kunnen halen. Natuurlijk is dit niet waar. Ik denk dat dit komt omdat de meeste mensen geen idee hebben wat autisme is of inhoud.

Tijdens de opleiding en training “Omgaan met autisme tijdens de rijles” bij Spectrum Brabant, ben ik veel dingen tegengekomen waarvan ik dacht, het zou wel eens goed zijn als andere mensen dit ook wisten. Autisme komt voor in verschillende vormen en gradaties. Daarom is lesgeven aan mensen met autisme maatwerk. Niet iedereen met autisme kan leren autorijden, maar er zijn er toch veel die dat wel kunnen, meer dan men denkt. Zij kunnen echt een goede en veilige chauffeur worden.

Daarom is het belangrijk dat voor de rijlessen een intakegesprek plaatsvindt waarin kennis wordt gemaakt en besproken wordt welke problemen we mogelijk tegen kunnen komen. Na deze intake gaan we een stukje rijden. Tijdens deze les wordt gekeken hoe handig de leerling is met het bedienen van de auto. Het bedienen van de auto is natuurlijk in eerste instantie belangrijk, maar ook andere aspecten worden vanaf les één meegenomen. Aan de hand van al deze gegevens maken we een plan van aanpak en bespreken we dit met elkaar. (leerling, begeleider, ouders etc.)

Nadat de leerling voldoende ervaring heeft in het bedienen van de auto gaan we een testrit doen bij het CBR. Hier gaat een deskundige van het CBR beoordelen of er op deze manier doorgegaan kan worden met de autorijlessen of dat er misschien een andere oplossing gevonden moet worden. Kortom; het CBR en wij blijven meedenken. Nadat het CBR groen licht heeft gegeven maken we de rijopleiding verder af, gaan we eventueel een TTT doen en sluiten het af met een examen.

Wil u meer informatie over dit of andere onderwerpen bel gerust met Rob of Dineke te.015-2563890 of klik op “Bel Mij” dan bellen wij z.s.m. terug.